Agritechnica 2019 – pregled

Upravo završena Agritechnica je opet bila veliki uspijeh. Mnogo klijenata iz cijelog svijeta je posjetilo naš štand na kojem je bilo oko 150 zaposlenih u firmi HORSCHU. Svaki dan je bio izuzetno posjećen. Najviše interesa kod posjetitelja su izazvali noviteti.


HORSCH tim na sajmu Agritechnica

Na početku Agritechnice Corneliji i Michaelu Horschu je ukazana posebna čast. Dodeljena im je nagrada „Award of Merit“ od strane Evropskog udruženja poljoprivrednih inženjera (EurAgEng). Ova nagrada se svake dve godine dodeljuje osobama koje su na izuzetan način doprinjele poljoprivrednoj mehanizaciji i razvile revolucionarne inovacije od europskog i međunarodnog značaja.


Cornelia i Michael Horsch su nagrađeni nagradom „Award of Merit” za posebne zasluge u poljoprivredi. Zdesna na lijevo: prof. Peter Groot Koerkamp, predsjednik EurAgEng, Michael i Cornelia Horsch i prof. Martin Kremmer, član izvršnog odbora EurAgEng.

Ali to nije bila jedina nagrada u okviru sajma Agritechnica. HORSCH Transformer VF je dobio nagradu „Machine of the Year 2020” (Stroj godine 2020.) u kategoriji mehaničko održavanje usjeva. Ova nagrada se dodeljuje svake dvije godine i to od strane stručnih časopisa „traction” i „agrarheute”.

Michael i Philipp Horsch su podijelili njihove osobne utiske sa sajma Agritechnica.

Michael Horsch: „Jako me je iznenadilo koliko ljudi je posjetilo naš štand – i to unatoč napetoj situaciji u poljoprivredi. Ja osobno nisam puno govorio o našim strojevima. Uglavnom sam govorio o tome u kom pravcu se treba  razvijati poljoprivreda. Teme su bile, primjera radi, kakve šanse će imati hibridna poljoprivreda i šta bi nam potencijalna zabrana glifosata mogla donijeti. Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner i predsjednik Udruženja njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied su posjetili naš štand nezavisno jedno od drugog. Oboje su detaljno objasnili kojim stvarima se trenutno bave. Jako sam se iznenadio koliko se intenzivno bave novim temama. Mislim da oboje imaju dobre ideje za budućnost, ali im treba vremena da sazru. Sve u svemu, sa obe strane sam dobio ohrabrenje iako još nisu sve iznjeli u javnost.“

Philipp Horsch: „Jako smo zadovoljni ovogodišnjim sajmom Agritechnica. Drago nam je što smo imali prilike voditi interesantne razgovore i da se povežemo sa našim klijentima i poslovnim partnerima. Ove godine smo na Agritechnici pokazali najviše inovacija ikada. Našu eksploziju inovacija je predvodila samohodna prskalica Leeb PT, a uređaji za mehaničko uklanjanje korova su veoma dobro dočekani. Zato sa optimizmom očekujemo slijedeću poslovnu godinu. Trenutno se poljoprivreda nalazi pred najvećim promjenama u povijesti – to osjećaju i poljoprivrednici. Agritechnica je zato bila idealna prilika za razmjenu iskustava pri kojoj se osjetilo da je većina poljoprivrednika pozitivno i optimistično nastrojena ka ovim promjenama. U budućnosti želimo prisustvovati u ovim promjenama u poljoprivredi zajedno sa poljoprivrednicima.”

Impressum

terraHORSCH

je međunarodni časopis za klijente firme

HORSCH Maschinen GmbH
Sitzenhof 1
DE-92421 Schwandorf
Tel.: +49 9431 7143-0
Fax: +49 9431 7143-9200
terra@horsch.com
www.horsch.com

Odgovorna za sadržaj: Cornelia Horsch
Redakcija: Johannes Hädicke

Priloge su napisali: Camille Blandin, Michael Braun, Lucas Cortinove, Johannes Hädicke, Cornelia Horsch, Phillip Krainbring, Eileen Nicolai, Fábio Benedito Ono, Magdolna Vas, Heike Wolf, Simon Wyatt

Fotografije: arhiva HORSCH, fotografija Petra Kellner, VDI, strana 27: iStock.com/ hfoxfoto (CO2), Seite 29: iStock.com/dhughes9, Farming Photography, Adrienn Fekete-Pálfi, Johannes Hädicke, C. Kappes, Simon Wyatt, Ceres Award: © Timo Jaworr za agrarheute

Prijevodi: engleski: Heike Wolf; francuski: Stéphane Proust, AeC Traduction; poljski: Barbara Dudkowski; ruski: Vyacheslav Veklenko, portugalski: Arno Dallmeyer, slovački: Marian Kukučka, srpski: YU-DNI d.o.o, hrvatski: GRAPAK d.o.o.

terraHORSCH izlazi dva puta godišnje na njemačkom, engleskom, francuskom, hrvatskom, poljskom, portugalskom, ruskom, slovačkom, srpskom, češkom i mađarskom jeziku
Časopis i svi u njemu sadržani prilozi i slike su zaštićeni autorskim pravom. Svako komercijalno korištenje van granica određenih zakonom o autorskom pravu zabranjeno je bez saglasnosti izdavača.

Produkcija i grafička obrada: Beckmann Verlag GmbH & Co KG, Lehrte
Štampa: Frischmann Druck und Medien GmbH, Amberg