Mudro odabrana mehanizacija

Mindaugas Šemežys, poljoprivrednik iz mjesta Vikaičiai u Litvi je očigledno pronašao svoj sistem bavljenja ratarstvom. I to funkcionira sa mudro odabranom mehanizacijom. terraHORSCH je posjetio ovo gospodarstvo u Litvi.

U posjeti farmi u Litvi (slijeva na desno): Nerijus Žukauskas (HORSCH menadžer prodaje u Litvi), Jonas Žebrauskas (menadžer prodaje HORSCH-ovog dilera Audrokresta), poljoprivrednik Mindaugas Šemežys i Nerijus Mišenis (HORSCH Service).

Stigli smo u Vikaičiai jednog kišnog i vjetrovitog dana krajem listopada. Ovo malo mjesto se nalazi oko 80 km sjeverno od Kaunasa, drugog po veličini litvanskog grada. Žetva je gotova, predstoji još samo obrada zemljišta, ali većina strojeva je parkirana u hale da prezimi.

Mindaugas Šemežys zajedno sa svojim roditeljima obrađuje oko 600 ha. Gospodarstvo je podijeljeno u dva dijela. Naš mladi poljoprivrednik se tu priključio 2007. godine. Strukture u Litvi variraju. Sve do stjecanja nezavisnosti 1991. svo obradivo zemljište u Litvi su obrađivali kolhozi. Danas ima svega – od malih domaćinstava sa jednom kravom do velikih gospodarstva sa više tisuća hektara.

„U našem vlasništvu je oko 400 ha,“ objašnjava Mindaugas Šemežys. „Ostalo je uzeto u najam. U našoj okolini ima još nekoliko etabliranih gospodarstava, zato nije lako doći do poljoprivrednog zemljišta. Ali ja svakako ne želim rasti po svaku cijenu. Trenutno sam zadovoljan kako se stvari odvijaju.“ Glavni usjevi su uljana repica, pšenica i ječam. Obje žitarice čine 40% rotacije usjeva. On planira  slijedeće godine posijati suncokret, pod uvjetom da dobije sjeme. Moguće je i zasijati šećernu repu, ali trenutno je jako teško dobiti ugovor. Osim toga, za to su potrebne velike investicije i odgovarajući strojevi. Zato se radije intenzivira uzgoj ječma. Kao međuusjev sije se mješavina slačice i graška. Veličina parcele varira od 1 do 80 ha, ali uglavnom je oko 30 do 40 ha. Mindaugas Šemežys zapošljava 5 radnika koji pored tog redovnog posla samostalno pružaju usluge servisa. Kod ozbiljnijih problema u pomoć priskače lokalni diler poljoprivredne mehanizacije. Kao i svuda u ruralnim regijama, jako je teško doći do pouzdanih i kvalificiranih radnika. Sam Mindaugas Šemežys je inženjer zaštite životne sredine i ima diplomu mastera poljoprivrede.

Moderna oprema

„Moji roditelji su uglavnom imali strojeve sa istoka, ruske traktore Kirovec K700 ili ukrajinski model T 150,“ priča Mindaugas Šemežys. „Moj prvi korak je bio prelazak na zapadne proizvođače Claas, Case i John Deere. Prelaskom na sistem minimalne obrade zemljišta brzo smo izbacili plug iz upotrebe.” Danas koriste 7 traktora sa 80 do 520 KS. Najmanji traktor je ruski, a najveći je Claas Xerion koji su nabavili ove godine. Snaga ostalih traktora se kreće između 180 i 320 KS. Žetva se obavlja sa dva kombajna, Claas Lexion 540 i John Deere S785. Pored samohodne prskalice radne širine 36 m, ovaj poljoprivrednik posjeduje i dva teleskopska utovarivača i jedan kamion. Sve sijačice i strojevi za obradu zemljišta su iz HORSCH-ovog asortimana: Joker 8 RT sa valjkom sa noževima ispred diskova, Focus 6 TD i Partner 2800 HT. Za rasipanje mineralnog gnojiva koristi rasipač od Amazonea.

Mindaugas Šemežys čuva svoje strojeve zajedno sa susjedom.

Silos površine 3.000 m2 je izdvojen od gospodarstva.

Godišnji radovi se odvijaju na slijedeći način: poslije rasipanja gnojiva i jednog prohoda sa tanjuračom Joker, slijedi sjetva sa Focusom. Istovremeno se obavlja i gnojenje – polovina ide na površinu, a polovinu u zemljište, zavisno od potrebe. U sušnim godinama tokom perioda vegetacije radije koristi tekuće gnojivo AHL koji se prska pomoću samohodne prskalice. Slijedeći korak su sredstva za zaštitu bilja. Sredinom lipnja počinje žetva uljane repice. Potom se strnište obrađuje Jokerom. Sjetva uljane repice bi trebalo biti gotova do 15. kolovoza, a sjetva pšenice do 10. rujna. Ječam se po pravilu sije do 25. travnja. U ovom slučaju poslije međuusjeva. Mindaugas Šemežys računa jedan tjedan po usjevu za čitavu površinu. „Posljednjih godina smo to uvijek uspješno postizali,“ kaže ovaj poljoprivrednik. „Između imamo baš puno vremena“, smije se on. „Bilo bi možda interesantno da osnujemo još jedan ogranak, na primjer neki sa kravama muzarama. Samo što se plašim da bi to bilo teško isplativo zbog velikih investicija.“ Zemljište je sasvim prosječno za litvanske uvjete, tip je blago glinovit.

Po riječima Mindaugasa Šemežysa uljana repica se mora posijati najkasnije do 15. kolovoza. Prilikom naše posjete sredinom listopada, njegov usjev je ovako izgledao.

Obrada u trakama pokazuje svoju prednost

„Ranije smo često imali problema sa erozijom tla na brdima gdje je zemljište nešto teže“, kaže poljoprivrednik. „Plug je imao definitivno negativan efekat. Taj problem smo riješili minimalnom obradom zemljišta. Nije uopće lako pronaći prave strojeve za naše uvjete, jer kod nas ostaje puno slame na parceli. Ali HORSCH Focus je pravi proizvod za nas. Prvo smo kupili polovnog Focusa, kojeg smo ove godine zamijenili za novi model. A kupili smo i traktor Xerion i tako nabavili savršen traktor za nas. Do sada nismo puno razmišljali o direktnoj sjetvi. Udio humusa u zemljištu je još uvijek mali. Sada smo usredotočeni  na to da ga povećamo. Rotacija usjeva i međuusjevi su važne mjere za postizanje tog cilja. Ni uzgoj kukuruza nije problem. On jednostavno nije dobra kultura za naše podneblje, jer teško sazrijeva. Troškovi sušenja čine njegov uzgoj nerentabilnim.“

Kao i u mnogim drugim dijelovima Europe, prethodne dvije godine su bile sušne i u okolini Kaunasa. Ako je i bilo padalina, one su bile mjestimične. Mindaugas Šemežys je na primjer požnjeo 3,6 t uljane repice, a susjed koji je imao nešto više sreće sa vremenskim uvjetima, 3,9 t. Osim toga, poljoprivrednici su se morali boriti sa suncem i vrućinom. Mnogo žitarica je prerano sazrelo. Mindaugasovi prinosi obično iznose 7,5 t pšenice i 4 t ječma i uljane repice. Sjetva u trakama sa Focusom su za ovog poljoprivrednika rješenje u borbi sa klimatskim promjenama.

Mindaugas Šemežys svoje slobodno vrijeme tokom zime koristi prije svega za informiranje o novim metodama i sistemima. No, trenutno ne mora puno toga promijeniti. Njegov sistem rada dobro funkcionira, efikasan je i drži njegove troškove održavanje strojeva niskim. Nije zažalio što je odlučio prijeći na obradu u trakama. To mogu potvrditi i njegove kolege. Jer u međuvremenu u okolini se koristi desetak Focusa. Znači da je Mindaugas Šemežys zaista bio pionir.

HORSCH Focus je ključni stroj u radu Mindaugasa Šemežysa.

 

Impressum

terraHORSCH

je međunarodni časopis za klijente firme

HORSCH Maschinen GmbH
Sitzenhof 1
DE-92421 Schwandorf
Tel.: +49 9431 7143-0
Fax: +49 9431 7143-9200
terra@horsch.com
www.horsch.com

Odgovorna za sadržaj: Cornelia Horsch
Redakcija: Johannes Hädicke