Na oštrici noža: Cultro TC

Predstavljanjem stroja Cultro TC sa duplim valjkom sa noževima na sajmu Agritechnica, HORSCH je na tržište iznio novu liniju strojeva. Njegova upotreba se proteže od ekstremno plitke kultivacije ostataka uljane repice do obrade međuusjeva.

Cultro 12 TC ne zahtijeva jak traktor i može se vući već sa 250 KS.

Za početak postoji Cultro TC od 3 i 12 metara radne širine. Oba stroja su opremljena duplim valjkom sa noževima. Dok je stroj bio još u razvoju, prioritet je bila izdržljivost ugrađenih komponenti. Šest blizu postavljenih noževa formira zatvoreni val promjera 300 mm. Ova konstrukcija je preuzeta od valjka sa noževima koji ide uz tanjuraču Joker RT. Opterećenje na pojedinačnim noževima se može bolje kontrolirati pošto se sila prenosi na glavnu cijev i noževi se ne mogu savijati. Ove karakteristike garantira dug radni vijek čak i u ekstremnim uvjetima rada, kao npr. na suhom ili kamenitom zemljištu.
Sam dupli valjak sa noževima je konstruiran kao tandem i u sredini je povezan sa glavnim ramom preko  gumenog ležaja. Elementi širine tri metra se mogu lako prilagoditi neravnom zemljištu.
Cultro 3 TC sa efektivnom radnom širinom od 2,90 m je opremljen kačenjem u tri točke i može se kačiti ili sa prednje ili sa zadnje strane traktora. Ako se kači sa prednje strane, standardna zaštita od kamenja štiti traktor od kamenja ili korenja. Ako se Cultro kači sa zadnje strane traktora, paker valjak je dostupan kao opcija.
Cultro 3 TC se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa npr. Jokerom 3 CT.

Cultro 12 CT je dostupan kao vučeni stroj efektivne radne širine od 12,20 m. U transportnom položaju se oba krila sklapaju tako da se uklopi u propisanih 3 m širine i 4 m visine.
Četiri elementa duplog valjka sa noževima od 3 m se mogu kombinirati sa jednorednom češljem i RingFlex paker valjkom ili sa teškim trorednim češljem. Obje vrste opreme imaju svoje prednosti zavisno od regije u kojem se koriste.
Kombinacija sa češljem i paker valjkom ima smisla prije svega na lakom zemljištu, kako bi se dio težine stroja prenio na paker valjak.
Teški češalj u tri reda omogućuje dodatnu raspodjelu slame u smjeru vožnje. Prsti češlja  prečnika 14,3 mm zahvaćaju slamu i žetvene ostatke i razbacuju ih. Valjak sa noževima podupire skoro čitavu težinu stroja Cultro 12 TC što je posebna prednost kod žilavih ili djelomično zelenih žetvenih ostataka.

Širok spektar upotrebe

Cultro radi takoreći „na oštrici noža” i može se koristiti na različite načine:
Da raščistimo jedno: uglavnom ne postoji glatko siječenje, već se više radi o mehaničkom razbijanju ili gnječenju žetvenih ostataka ili odraslih biljaka. Obrada strništa poslije uljane repice je sigurno najočiglednija upotreba duplog valjka sa noževima. Glavni zadaci su razbijanje gruda i uklanjanje žetvenih ostataka bez dubokog prodiranja u zemlju kako se ne bi zatrpala samonikla repica. Cultro TC jako dobro zadovoljava ove zahtjeve, a stavrno i brzo – radna brzina je do 20 km/h. Važnu ulogu igraju i srazmjerno niski troškovi takvog načina prohoda.


Cultro TC intenzivno gnječi i usitnjava žetvene ostatke zbog velike brzine rotiranja valjka.

U slijedećem prohodu kroz strinište poslije uljane repice može se uključiti mala, tek iznikla repica. Slama je do tada već postala lomljiva i može se još više usitniti i tako stimulirati rast samonikle uljane repice.
Osim kod uljane repice, dupli valjak sa noževima se obično koristi na strništu poslije suncokreta. Glavni cilj je sitnjenje stabljika kako bi se u kombinaciji sa obradom zemljišta pripremila sjetvena posteljica za slijedeću kulturu. Razbijanje gruda i sitnjenje stabljika garantira da će se ostaci raspasti što je brže moguće.

U regijama sa velikim udjelom silažnog kukuruza se jako raspravlja o higijeni strnjišta i uglavnom se intenzivno primjenjuje. Cilj je da se strnjika požnjevenog kukuruza toliko ošteti, da kukuruzni plamenac ne može opstati preko zime. Cultro TC ovde može biti od pomoći tako što većinom gnječi i razbija veći dio strnjišta. Tako se strnjište isušuje, dolazi u kontakt sa zemljištem i počinje proces raspadanja. Doduše u većini slučajeva nije dovoljno koristiti samo Cultro TC kao jedinu mjeru, ali može biti alternativa malčiranju tokom procesa rada. Za stupanj razaranja kukuruznog strnjišta je važna velika radna brzina i relativno suho, čvrsto zemljište. Tako valjak sa noževima može intenzivnije obraditi strnjište.
Cultro TC se kod međuusjeva može koristiti u različito vrijeme. Upotreba se proteže od ograničavanja rasta usjeva preko plitke obrade zelenih usjeva do ciljanog usitnjavanja biljnih ostataka poslije zime. Potonje može doprinjeti bržem zagrijavanju i isušivanju zemljišta u hladnijim predjelima.

HORSCH uvijek razmišlja u sistemima. Cultro TC je dopuna za različite sisteme, kako bi omogućio plitak, intenzivan i lak rad. Različiti prohodi kroz strnište i primjena kod međuusjeva samo su neke od primjena. Zavisno od radne širine, Cultro TC se može kombinirati sa različitim alatima, kako bi se postigao najbolji učinak. Upravo Cultro 12 TC sa teškim češljem u tri reda može biti efikasno oruđe u ekstenzivnijim područjima ili u direktnoj sjetvi, kod obrade strništa, raspodjele slame, razbijanje kapilara i stvaranje optimalne sjetvene posteljice za direktnu sjetvu.

Impressum

terraHORSCH

je međunarodni časopis za klijente firme

HORSCH Maschinen GmbH
Sitzenhof 1
DE-92421 Schwandorf
Tel.: +49 9431 7143-0
Fax: +49 9431 7143-9200
terra@horsch.com
www.horsch.com

Odgovorna za sadržaj: Cornelia Horsch
Redakcija: Johannes Hädicke

Priloge su napisali: Camille Blandin, Michael Braun, Lucas Cortinove, Johannes Hädicke, Cornelia Horsch, Phillip Krainbring, Eileen Nicolai, Fábio Benedito Ono, Magdolna Vas, Heike Wolf, Simon Wyatt

Fotografije: arhiva HORSCH, fotografija Petra Kellner, VDI, strana 27: iStock.com/ hfoxfoto (CO2), Seite 29: iStock.com/dhughes9, Farming Photography, Adrienn Fekete-Pálfi, Johannes Hädicke, C. Kappes, Simon Wyatt, Ceres Award: © Timo Jaworr za agrarheute

Prijevodi: engleski: Heike Wolf; francuski: Stéphane Proust, AeC Traduction; poljski: Barbara Dudkowski; ruski: Vyacheslav Veklenko, portugalski: Arno Dallmeyer, slovački: Marian Kukučka, srpski: YU-DNI d.o.o, hrvatski: GRAPAK d.o.o.

terraHORSCH izlazi dva puta godišnje na njemačkom, engleskom, francuskom, hrvatskom, poljskom, portugalskom, ruskom, slovačkom, srpskom, češkom i mađarskom jeziku
Časopis i svi u njemu sadržani prilozi i slike su zaštićeni autorskim pravom. Svako komercijalno korištenje van granica određenih zakonom o autorskom pravu zabranjeno je bez saglasnosti izdavača.

Produkcija i grafička obrada: Beckmann Verlag GmbH & Co KG, Lehrte
Štampa: Frischmann Druck und Medien GmbH, Amberg