Dvostruka dobit

U HORSCH inovacije u području zaštite bilja ove godine spada i vučena prskalica sa tandemskom osovinom zapremnine 12.000 litara i širine krila do 45 metara. Theo Leeb, direktor firme HORSCH LEEB Application Systems GmbH nam je približio ovaj proizvod.

Broj strojeva i udio u tržištu proizvoda HORSCH LEEB je značajno porastao posljednjih godina. I paleta proizvoda je dosta veća. Među inovacije na ovogodišnjem sajmu Agritechnica spada i nova generacija samohodnih prskalica i HORSCH Leeb 12 TD, vučena prskalica sa tandemskom osovinom.

Theodor Leeb

terraHORSCH: Gospodine Leeb, zašto ste izbacili na tržište tandem prskalicu?
Theo Leeb:
Princip vučene prskalice sa tandemskom osovinom nije toliko nov. Imamo konkurente koji takve proizvode nude skoro 20 godina. Već neko vrijeme promatramo ovaj sektor i primjetili smo da ova tema često privlači puno pažnje, a onda potražnja opet padne. Rezervoar velike zapremine povećava učinak i olakšava logističke probleme ako su parcela i gospodarstvo međusobno jako udaljeni. Na ravnim lokalitetima ili na lakom zemljištu velika težina stroja uglavnom nije problem čak i u vlažnim uvjetima. Ali sistem brzo doseže granice na brdovitom terenu. U tom slučaju vučna snaga traktora nije više dovoljna i dolazi do oštećenja tragova. Do sada se taj problem rješavao osovinom koja se može uvlačiti ili ojačanjem trakcije.

terraHORSCH: I da li to funkcionira?
Theo Leeb:
Samo djelomično. Problem je zapravo jednostavan: zbog svog dizajna, rezervoar prskalica sa tandemskom osovinom je dug i uzak. Ako je rezervoar pun samo do pola ili ako vozite uzbrdo, tekućina se slijeva u zadnji dio. Tako se težište pomiče i prskalica je rasterećena sprijeda. Posljedica je negativno vertikalno opterećenje, što znači manju težinu na zadnjoj osovini traktora. Tako dolazi do problema sa trakcijom. Kako bi se riješio taj problem, na kotače nekih traktora se stavljaju dodatni utezi, što je opet kontraproduktivno. Ne želimo voziti kroz usjeve sa većom težinom nego što je neophodno. Sa podiznom osovinom se zadržava vertikalno opterećenje na traktoru, ali se zadnja tandemska osovina još više opterećuje – posljedica velikog opterećenja osovine mogu biti nepotrebni tragovi. Zato su prskalice sa tandemskom osovinom bile proizvod za jedan segment tržišta.

terraHORSCH: U koji se vi spremate  zakoračiti…
Theo Leeb:
Dobro smo razmislili o tome. Do sada su tandemske prskalice bile korištene na velikim gospodarstvima na istoku i sjeveru Njemačke. U Istočnoj Europi se koriste ili male vučene ili samohodne prskalice. Po mom mišljenju razlog za to su vrste traktora kojima su gospodarstva opremljena. Između klasičnog Belarus traktora i velikog zglobnog traktora ili traktora gusjeničara često nedostaje jedan veliki traktor od 250 do 300 KS. Međutim, može se primjetiti da i na istočnoevropskim gospodarstvima radnici postaju sve važnija tema. Zato su sve važniji strojevi velikog radnog zahvata, posebno u zaštiti bilja. HORSCH Leeb 12 TD može biti jako dobra alternativa samohodnoj prskalici, koja može pokazati svoje prednosti prije svega kad je potreban velik klirens (do 1,35 m) npr. kod kasnog tretiranja kukuruza ili suncokreta. Međutim klirens igra sekundarnu ulogu kod mnogih kultura ili perioda vegetacije. Po našem mišljenju, spoj modernog traktora i velike vučene prskalice omogućava efikasnu zaštitu bilja. Što se tiče radne brzine, 12 TD, kao i ostale vučene prskalice iz našeg asortimana, može parirati samohodnim prskalicama, jer smo i u nju ugradili BoomControl. To je taj potencijal koji smo mi vidjeli i zbog kojeg ulazimo na tržište.

terraHORSCH: Uprkos problemima koje ste spomenuli?
Theo Leeb:
Naš prioritet je bio da riješimo problem trakcije odnosno osovinsko opterećenje. To smo uspjeli sa sistemom sa dva rezervoara. Ukupnu zapreminu od 12.000 litara smo podijelili na 7.000 litara sa prednje i 5.000 litara sa zadnje strane. Oba rezervoara su međusobno povezana, tako da je u svakom slučaju isključeno da će se jedan rezervoar prepuniti. Oba rezervoara se postepeno i naizmjenično prazne tokom prskanja i to tako da se u prednjem rezervoaru uvijek nalazi više tekućine nego u zadnjem. Uz pomoć dva odvojena rezervoara smo spriječili da na uzbrdici previše tekućine dospije u zadnji dio. Tako uvijek ima dovoljno vertikalnog opterećenja za traktor. Pošto nema podizne osovine, teret se uvijek raspoređuje na sva četiri kotača. Zato je naša prskalica jako laka za vuču.

terraHORSCH: Ali što je sa koncentracijom kemijskog sredstva u oba rezervoara? Da li je uvijek jednaka?
Theo Leeb:
Homogena koncentracija sredstva za prskanje je zagarantirana! I to bez elektronike i senzora. Već pri samom punjenju voda i sredstvo se dijele u razmjeru 7:5, tako da u oba rezervoara dospijeva točna količina vode i agensa za zaštitu bilja. Pored toga, imamo režim homogenizacije u kome sredstvo cirkulira. Tu nam pomaže pumpa kapaciteta 1.000 litara u minuti. Miješanje je jako važno, posebno kada se radi sa mikronutrijentima ili preparatima u prahu.

terraHORSCH: Sa dva rezervoara se povećava površina. Ima li to negativni utjecaj na proces ispiranja?
Theo Leeb:
Baš naprotiv. Neto površina za ispiranje u našem sistemu sa dva rezervoara je čak manja. Konvencionalnim rezervoarima velike zapremine su potrebne pregrade za smirivanje tekućine. To su po pravilu cik-cak elementi ugrađeni duž rezervoara. Podjelom na dva manja rezervoara smo se riješili ovih elemenata.

terraHORSCH: Koje varijante HORSCH Leeb 12 TD ćete ponuditi?
Theo Leeb:
Najprije ćemo ponuditi varijantu sa rezervoarom od nerđajućeg čelika i varijantu sa plastičnim rezervoarom. Što se tiče samog prskanja, tu nema ograničenja. Bit će dostupne sve varijante krila – počevši od petodijelnih krila kao kod samohodnih prskalica do sedmodijelnih kao kod vučenih modela GS i LT. Moguće su širine krila do 45 metara. Kontrola dizni je dostupna sa razmakom od 50 ili 25 centimetara. Zajedno sa kontrolom krila BoomControl moguć je razmak od 30 cm od ciljne površine. Što se tiče vode, nudimo dvije mogućnosti: CCS Pro sa kojim se čitava prskalica kontrolira sa usisne i sa potisne strane potpuno elektronski preko terminala ili iz kabine traktora. Unutarnje ispiranje se obavlja konstantno. Druga varijanta je jednostavniji sistem ECO CP sa jakom rotacijskom pumpom i standardnim ispiranjem. Što se tiče upravljanja, nudimo varijantu sa prednjom, krutom osovinom i pasivnom upravnom osovinom ili sa dvije aktivne osovine.

Dostupna su krila u 5 i 7 sekcija.

Problem mnogih prskalicasa tandem osovinom u pogledu trakcije odnosno osovinskog opterećenja je riješen sistemom dva rezervoara.

terraHORSCH: Kako ocijenjujete tržište za ovaj novi proizvod?
Theo Leeb:
HORSCH Leeb 12 TD se svrstava u vrhunske modele naših vučenih prskalica. Po meni su glavna tržišta sjever i istok Njemačke kao i Istočna Europa. No, i Sjeverna Amerika bi mogla biti interesantna, jer su sa jakim traktorom moguće velike radne brzine, uporedive sa onim kod samohodne prskalice – i to sa znatno većim rezervoarom. Sigurno ćemo zainteresirati one koji moraju prelaziti dug put od gospodarstva do parcele ili koji gaje kulture koje zahtijevaju puno prskanja. Apsolutno jedinstvena karakteristika je prečnik guma od 2,05 m. Cijena će zavisiti prije svega od materijala rezervoara. Naš cilj je da varijanta sa plastičnim rezervoarom bude malo skuplja od modela 8 GS sa rezervoarom od nerđajućeg čelika.

terraHORSCH: Kada će ova prskalica biti u prodaji?
Theo Leeb:
Jedan prototip već radi, drugi je trenutno u proizvodnji. U proljeće počinjemo sa pet predserijskih modela. Početak isporuke serijski proizvedenih prskalica je u planu od kolovoza 2020.

Impressum

terraHORSCH

je međunarodni časopis za klijente firme

HORSCH Maschinen GmbH
Sitzenhof 1
DE-92421 Schwandorf
Tel.: +49 9431 7143-0
Fax: +49 9431 7143-9200
terra@horsch.com
www.horsch.com

Odgovorna za sadržaj: Cornelia Horsch
Redakcija: Johannes Hädicke

Priloge su napisali: Camille Blandin, Michael Braun, Lucas Cortinove, Johannes Hädicke, Cornelia Horsch, Phillip Krainbring, Eileen Nicolai, Fábio Benedito Ono, Magdolna Vas, Heike Wolf, Simon Wyatt

Fotografije: arhiva HORSCH, fotografija Petra Kellner, VDI, strana 27: iStock.com/ hfoxfoto (CO2), Seite 29: iStock.com/dhughes9, Farming Photography, Adrienn Fekete-Pálfi, Johannes Hädicke, C. Kappes, Simon Wyatt, Ceres Award: © Timo Jaworr za agrarheute

Prijevodi: engleski: Heike Wolf; francuski: Stéphane Proust, AeC Traduction; poljski: Barbara Dudkowski; ruski: Vyacheslav Veklenko, portugalski: Arno Dallmeyer, slovački: Marian Kukučka, srpski: YU-DNI d.o.o, hrvatski: GRAPAK d.o.o.

terraHORSCH izlazi dva puta godišnje na njemačkom, engleskom, francuskom, hrvatskom, poljskom, portugalskom, ruskom, slovačkom, srpskom, češkom i mađarskom jeziku
Časopis i svi u njemu sadržani prilozi i slike su zaštićeni autorskim pravom. Svako komercijalno korištenje van granica određenih zakonom o autorskom pravu zabranjeno je bez saglasnosti izdavača.

Produkcija i grafička obrada: Beckmann Verlag GmbH & Co KG, Lehrte
Štampa: Frischmann Druck und Medien GmbH, Amberg