Sa malo uraditi puno

U obiteljsko gospodarstvo spada i kuća u kojoj su braća odrasla. Cijela obitelj se i dalje tu okuplja.

Bács-Cereal Kft., HU

Manjak radne snage je jedan od najvećih izazova u mađarskoj poljoprivredi. Na tržištu nedostaje otprilike jedna petina potrebnih radnika. Sa tim problemom se suočava i obitelj Csontos iz Baje. Problem: kako obaviti isti posao sa manje radnika? Rješenje: obrada zemljišta bez pluga.

Zbog svog ravničarskog pejzaža Mađarska nudi optimalne uvjete za ratarstvo. Klima je kontinentalna sa čestim sušnim periodima. Broj sunčanih sati – između 1.900 i 2.500 godišnje –  Mađarsku svrstava u sam vrh europskog prosjeka. Na osnovu ovih uvjeta , u Mađarskoj se mogu uzgajati gotovo sve kulture primjerene za ovu klimu.

Inženjer za zaštitu bilja i agrokemiju Károly Csontos je odgovoran za ratarstvo ne samo na obiteljskom gospodarstvu, već i u firmi Bács-Cereal Kft. Njegova majka Mária Csontos Károlyné vodi obiteljsko gospodarstvo. Njegov brat Attila Csontos je direktor firme Bács-Cereal Kft. Attilina supruga Szilvia Csontosné Kocsi je njegova zamjenica i osim što vodi računa o zaposlenima i planiranju rada, odgovorna je i za knjigovodstvo. Timski rad je izuzetno važan. Njihov zajednički cilj je da ratarstvo učine što rentabilnijim. terraHORSCH je razgovarao sa Károlyem Csontosem o detaljima.

Pronto 4 DC je jako precizan. Zadani parametri se točno provode.

Oba gospodarstva obrađuju ukupno 250 ha. Svi strojevi se koriste zajednički. Prošle godine su prešli na obradu zemljišta bez pluga – u usporedbi sa veličinom gospodarstva investicija je velika: kupili su univerzalni kultivator HORSCH Terrano 4.3. GX, tanjuraču HORSCH Joker 5 RT, univerzalnu sijačicu HORSCH Pronto i traktor Claas Axion 850 sa 260 KS. A ovog proljeća svoje strojeve  su kompletirali prskalicom HORSCH Leeb 4 AX.

„Naše obiteljsko gospodarstvo je osnovao moj otac krajem osamdesetih godina. Na početku je obrađivano 5 ha, ali površina se postepeno povećavala.
Ovde u Sjevernoj Bačkoj imamo černozem sa krečnjakom. To su naravno optimalni uvjeti. Lako se obrađuje, ima odličnu vlažnost i dobru strukturu. Sadržaj humusa je visok. Naše gospodarstvo je podijeljeno na više od deset parcela, ali srećom sve su blizu jedna drugoj. Najudaljenija se nalazi na 3 do 4 kilometra. Dakle ne moramo prelaziti dug put do parcela. Veličina varira: imamo one od 40 do 55 ha, ali i manje od samo 5 do 10 ha.

Ovog proljeća svoje strojeve su kompletirali prskalicom HORSCH Leeb 4 AX.

Naša rotacija usjeva je jednostavna. Naš cilj je optimizirati broj kultura, kako bismo imali agronomski smislen redoslijed. Naši glavni usjevi su obična pšenica, tvrda pšenica, uljana repica i soja. Ranije smo uzgajali  organsku soju, ali kada je stupila na snagu EU regulativa koja zabranjuje bilo kakvo tretiranje organskog proizvoda, odustali smo od toga. Parcele na kojima se kultivacija ne isplati sa ekonomske točke gledišta ostavljamo na ugaru. Što se pšenice tiče uvijek biramo rane sorte kao na primjer GK-Futár, GK-Csillag, GK-Pilis, GK-Bétadur, GK-Julidur. Žetvu prodajemo mlinu. Zato kvaliteta mora biti vrhunska. Već neko vrijeme koristimo Dekalb hibride uljane repice. Ona je dobro prilagođena ovom podneblju.
Kad su vremenski uvjeti povoljni, imamo dosta dobre prinose: u prosjeku 6 tona pšenice i 3 do 3,5 tona uljane repice. Doduše, jedne godine je prinos repice dostigao 4 tone, a prinos pšenice 7 tona. Tada su vremenski uvjeti bili optimalni. Prošle godine smo se borili sa ekstremnim vremenskim uvjetima. Jedva da je bilo kiše od rujna do kraja travnja. Obrada bez pluga pomaže zadržavanje vode u zemljištu. Ali to nije jedini razlog zašto smo promijenili pristup. Dugo smo prakticirali konvencionalnu obradu: oranje, rahljenje, jedan prohod tanjuračom, kultiviranje i poslije sjetve još jedan prohod sa pakerom. To je puno prohoda. Trebalo nam je barem dva ili tri traktora kako bismo posao obavili na vrijeme. A zbog situacije na mađarskom tržištu rada, sve je teže naći traktoriste. Nedostatak radne snage je i za nas sve veći problem. Zato smo prošle godine odlučili prijeći na obradu bez pluga. Poslove za koje su kod konvencionalne obrade potrebne tri osobe sada obavlja jedan radnik. Sa 250 ha ima i dalje puno posla, ali funkcionira.
Kad smo nabavljali strojeve, prikupili smo ponude od više firmi. Na kraju smo se odlučili za HORSCH i njegovog dilera Axiál. Već smo bili upoznati sa HORSCH strojevima  i znali smo da je tehnički standard strojeva izuzetno visok. Uz to, Axiál nudi i odličan servis.“

Dobra iskustva

„Ne žalimo što smo donijeli takvu odluku. Strojevi rade odličan posao. Sa Jokerom možemo raditi plitko na dubini od 5 cm. Na našim njivama se takva praksa odlično pokazala, jer se tako puno vode zadržava u zemljištu. Plitka obrada je idealna i za klijanje usjeva. Korov suzbijamo mehanički. Posle Terrana koristimo tanjuraču, kako bismo napravili savršenu sjetvenu posteljicu. Važno je napraviti finu posteljicu ravnomerne dubine i pažljivo iznivelirati površinu zemljišta.
Održavanje radne dubine i doziranje kod Pronta 4 DC su bili optimalni za uljanu repicu. Zadati paramtri su točno sprovedeni. Prošle godine je uljana repica klijala jako lijepo i bez problema. Na svu sreću, posle sjetve je palo 15 mm kiše. Pšenica je nikla neravnomerno zbog ekstremne suše. No uprskos suši, ove godine su se prinosi uljane repice poboljšali – u usporedbi sa našim starim sistemom proizvodnje. U obradi bez pluga smo uštedjeli mnogo više vode, što je u sušnoj godini jako važno.
Prve padaline smo imali tek krajem travnja. U svibnju je palo 180 mm, a ponegdje i 200 do 220 mm kiše. Naravno da je i to bio problem! Kiša je toliko jako padala, da često nismo mogli izaći na njivu. Zato je u pojedinim regijama nastao veliki problem sa fusarijumom. U nekim krajevima pšenica se uopće nije požnjela, jer su nivoi toksina bili previsoki. I kod nas postoji rizik od kontaminacije, ali sa našom novom HORSCH Leeb prskalicom smo uspjeli bolje zaštititi naše usjeve.“

Poljoprivrednik iz strasti

„Ja volim poljoprivredu. Ispunjava me osjećaj uspjeha kada se stručnost vidi kroz dobru žetvu i visoku kvalitetu proizvoda. I volim prirodu. Rado šetam kroz polja i promatram biljni i životinjski svijet. Zato toliko cijenim preciznost Leeb prskalice. Jako doprinosi tome da utjecaj na životnu sredinu bude što manji. Naša stara prskalica je imala rezervoar dovoljan za 12 ha. Leeb AX sa krilima širine 24 m i rezervoarom zapremine od 4.000 l ima daleko veći učinak. Sa 200 l sredstva za prskanje pokrivamo 20 ha. Stoga ne samo da radimo efikasnije, nego je i pokrivena površina veća. Što se tiče drifta, jako je važno da prskalica održava razmak od 50 cm. Čak i kada je vjetar jači prskanje je optimalno, a utiecaj na životnu sredinu minimalan. Osim ovih aspekata, važna je i finansijska strana. Sredstva za zaštitu bilja su skupa. I zato nije svejedno da li nestaju u zraku ili dospijevaju baš tamo gdje treba. Ako su biljke zaštićene od infekcije fusarijumom, možemo dobiti dobru cijenu. Kontaminirana pšenica se u najboljem slučaju može prodati kao stočna hrana. A ako je nivo toksina izuzetno visok, onda ni za to.”

Attila Csontos (desno) i njegova supruga, Szilvia Csontosné Kocsi (lijevo), upravljaju firmom Bács-Cereal Kft.

Dobar tim: braća Csontos Károly (lijevo) i Attila (desno) sa njihovom majkom Márijom (sredina).

Koji je slijedeći korak?

„Vjerujemo da smo glavnu investiciju već odradili. Ali mi smo stalno otvoreni za nešto interesantno i inovativno. Nemamo kombajn i ni ne planiramo ga kupiti. Žetvu obavljamo u suradnji sa firmom Manax Ltd. kćerkom firmom Axiála. Ta suradnja odlično funkcionira. Mislim da će strojevi koje trenutno imamo još dugo dobro pokrivati naših 250 ha. Naš radnik koji vodi računa o strojevima je pravi profesionalac. Brine se o njima kao da su njegove. Takvo dobro održavanje će se isplatiti na duže staze.
Mnogi se žale da poljoprivreda jako zavisi od vremenskih uvjeta i da je stoga nesigurna. Naravno da su u pravu. Puno toga zavisi od vremenskih uvjeta. Ali ako pametno odaberete strojeve, odaberete prave kulture i sorte, pravilno koristitie i razvijate stručno znanje i iskustvo i dok ste otvoreni za inovacije, poljoprivreda će biti uspješna.“

Impressum

terraHORSCH

je međunarodni časopis za klijente firme

HORSCH Maschinen GmbH
Sitzenhof 1
DE-92421 Schwandorf
Tel.: +49 9431 7143-0
Fax: +49 9431 7143-9200
terra@horsch.com
www.horsch.com

Odgovorna za sadržaj: Cornelia Horsch
Redakcija: Johannes Hädicke

Priloge su napisali: Camille Blandin, Michael Braun, Lucas Cortinove, Johannes Hädicke, Cornelia Horsch, Phillip Krainbring, Eileen Nicolai, Fábio Benedito Ono, Magdolna Vas, Heike Wolf, Simon Wyatt

Fotografije: arhiva HORSCH, fotografija Petra Kellner, VDI, strana 27: iStock.com/ hfoxfoto (CO2), Seite 29: iStock.com/dhughes9, Farming Photography, Adrienn Fekete-Pálfi, Johannes Hädicke, C. Kappes, Simon Wyatt, Ceres Award: © Timo Jaworr za agrarheute

Prijevodi: engleski: Heike Wolf; francuski: Stéphane Proust, AeC Traduction; poljski: Barbara Dudkowski; ruski: Vyacheslav Veklenko, portugalski: Arno Dallmeyer, slovački: Marian Kukučka, srpski: YU-DNI d.o.o, hrvatski: GRAPAK d.o.o.

terraHORSCH izlazi dva puta godišnje na njemačkom, engleskom, francuskom, hrvatskom, poljskom, portugalskom, ruskom, slovačkom, srpskom, češkom i mađarskom jeziku
Časopis i svi u njemu sadržani prilozi i slike su zaštićeni autorskim pravom. Svako komercijalno korištenje van granica određenih zakonom o autorskom pravu zabranjeno je bez saglasnosti izdavača.

Produkcija i grafička obrada: Beckmann Verlag GmbH & Co KG, Lehrte
Štampa: Frischmann Druck und Medien GmbH, Amberg