HORSCH gradi „tvornicu u šumi“

Michael Maier (lijevo) i Alois Schneider (desno) u obilasku nove hale.

23 milijuna eura je investirao HORSCH u proizvodni pogon u Schwandorfu. Izgradnja takozvane tvornice u šumi je do sada najveća investicija u čitavoj povijesti preduzeća. Michael Maier (rukovoditelj proizvodnje) i Alois Schneider (rukovoditelj logistike) su nam objasnili povode za izgradnju.

Tvornica gledana iz zraka.

terraHORSCH: Zašto je bilo potrebno proširiti proizvodni pogon u Schwandorfu i izgraditi tvornicu u šumi?
Michael Maier
: Jedan od glavnih razloga za izgradnju tvornice u šumi je bio taj što smo u sektoru proizvodnje i logistike dostigli svoj limit. Ranije smo u starim halama imali problema sa prostorom zbog velikog obujma posla i rastuće palete proizvoda. Tvornica u šumi nam sa svojih 11.000 m2 površine daje mogućnost da nastavimo rasti i da bolje reagiramo na želje kupaca. Istovremeno možemo poboljšati procese montaže i logistike, kako bismo bili spremni na buduće izazove.
Alois Schneider: Znatno smo povećali i radnu površinu odjela za logistiku. Zbog dodatnog prostora postojeći sistem je rasterećen. Sada imamo kapacitete za skladištenje rezervnih dijelova koji su nam ranije toliko nedostajali.
Michael Maier: Sa novom tvornicom u šumi možemo drugačije planirati našu proizvodnju. Možemo raditi male šarže imajući u vidu termine isporuke. Smijene strojeva na proizvodnoj liniji se mogu izvesti mnogo jednostavnije i efikasnije, a znanje naših kolega u montaži lakše iskoristiti. Proizvodne linije se snabdijevaju potrebnim dijelovima točno onda kada je to potrebno. Možemo mnogo bolje planirati posebne zahtjeve naših kupaca. Planiramo  formirati posebnu grupu za montažu kako bismo zadovoljili sve veću potražnju za posebnom opremom.

terraHORSCH: Koliko je velika potražnja za posebnom opremom?
Michael Maier
: U 2019. godini smo imali jako puno takvih narudžbi. Teško je procijeniti koliko će još takva potražnja porasti.
Alois Schneider: U vezi sa tim je važno spomenuti da u novoj tvornici imamo na raspolaganju dodatni prostor za svaku proizvodnu liniju. Ovaj prostor je koristan kada ne možemo ispuniti posebne zahtjeve na liniji, tokom procesa montaže, zato što bi to poremetilo tok proizvodnje. Ranije nismo imali takvu  mogućnost. Taj dodatni prostor je od koristi i ako dođe do nekih problema na proizvodnoj liniji.

terraHORSCH: Da li će u novoj hali biti i automatizacije?
Michael Maier
: Jedan od ciljeva je i da imamo prostora za automatizirane procese, prije svega u predmontaži. U siječnju instaliramo robotiziran sistem za montažu ležajeva. Mislim da je to važan korak u automatizaciji procesa proizvodnje.

terraHORSCH: Da li će se neki procesi rada promijeniti u budućnosti?
Michael Maier
: Logistika proizvodnje će se dosta promijeniti. Do sada je radnik u logistici obilazio cijelo skladište i sakupljao dijelove koji su potrebni u čitavoj proizvodnji. Izgradnjom tvornice u šumi smo više uredili ovaj sistem. Skladište je podijeljeno na više sektora. Za svaki sektor je odgovorna jedna osoba koja priprema dijelove prema dobivenoj narudžbi. Svi dijelovi se iz različitih sektora donose na jedno mjesto i isporučuju odgovarajućoj liniji. U budućnosti ćemo imati četiri logističara koji će samostalno opskrbljivati pojedine grupe odgovarajućim materijalom.

terraHORSCH: Da li će nova hala utjecati na radno vrijeme?
Michael Maier
: Tu se ništa neće promijeniti. I dalje ćemo raditi od ponedeljka do petka. Ako je potrebno, uvest ćemo smjene.

Nova hala sa regalima za opskrbu proizvodnje neophodnim dijelovima.

terraHORSCH: Da li će se zbog nove hale povećati i broj zaposlenih?
Alois Schneider
: Proširenje tvornice ne znači da će se automatski povećati i potreba za dodatnom radnom snagom. Povećanjem površine za montažu i logistiku smo stvorili preduvjete  za dalji rast. Ako prodaja nastavi  rasti kao prethodnih godina, onda će biti potrebe za dodatnom radnom snagom i angažirati ćemo nove radnike u proizvodnji i logistici.

terraHORSCH: Kako napreduje izgradnja? Kada će se završiti radovi?
Alois Schneider
: U prosincu smo se uselili u kompletan proizvodni pogon. Zgrade su dovoljno završene da i logistika i montaža normalno rade. Useljeno je 80% novih hala. Vanjski objekti nisu još u potpunosti završeni. Kancelarije su još u izgradnji i bit će završene tek sredinom slijedeće godine. I skladište za rezervne dijelove će biti prošireno. Izgradnja dodatnog krila hale od 2.500 m2 će biti gotova isto sredinom slijedeće godine.

Odjel za proizvodnju sa prvim strojem proizvedenom u tvornici u šumi, Maestrom 24 SW.

terraHORSCH: Kolika će biti zgrada sa kancelarijama? Koja odjeljenja  će se tamo useliti?
Alois Schneider
: Zgrada sa kancelarijama će se prostirati na 480 m2 i imat će četiri kata, sa ukupnom površinom kancelarijskog prostora od 2.340 m2. U prizemlju i na prvom katu će se nalaziti prostorije za zaposlene sa svlačionicama, tuševima, teretanom i prostorijom za odmor. Na drugom katu će biti menadžment proizvodnje, a na trećem katu odjel za nabavu. Posljednji kat nije još zauzet i bit će na raspolaganju daljem razvoju firme. U ovoj zgradi će biti ukupno 115 radnih mjesta.