U kvaliteti je razlika

Bröcker GmbH (DE)

Po učinku i kvaliteti rada biti bolji od drugih – to je cilj tvrtke Bröcker iz mjesta Harvesse kod Braunschweiga koje se bavi uslužnim poslovima. Šta to znači i kakvu ulogu pri tom igra odgovarajuća tehnika, pokazala je posjeta na licu mjesta.

Sunce, vedro nebo i dobro osušeno tlo – teško da ovog jutra mogu postojati bolji uvjeti za sjetvu kukuruza. Nils Quilitz, jedan od tri suvlasnika tvrtke za uslužne djelatnosti Bröcker u dijelu Wendeburga koji se zove Harvesse, upravlja traktorom i sijačicom sa diskovima HORSCH Pronto 6 AS na jednoj parceli veličine oko 3 ha. Parcela je prije toga obrađena gruberom i površinski je dobro osušena – znači da je krajnje vrijeme da se posije kukuruz. Ali u ovom slučaju ne da iskoristi preostala vlaga tla, već zato što je meteorološka aplikacija od podneva najavila kišu.

Zbog toga je bitan svaki sat, jer sada, krajem travnja, jedan dio površina pod kukuruzom koje obrađuje tvrtka za uslužne djelatnosti je već obrađena – ali još dvije trećine ostaju da se obrade. „Iako nam je poslije suviše sušne zime u stvari potrebna kiša, ona sada može malo pričekati“, misli Gregor Bröcker, koji zajedno sa Andreasom Heikeom vodi tvrtku kao direktor. Uslužna tvrtka Bröcker nas je putničkim vozilom prevezla do određene parcele, da bi nam prikazali stroj u radu i pružila priliku da napravimo fotografije koje dokumentuju taj rad.

Kukuruz čini najveći dio od ukupno oko 2.000 ha, koje ova tvrtka u prosjeku svake godine zasije za svoje klijente, a slijede žito, međuusijevi, uljana repica i soja. Šećerna repa namjerno nije dio toga, iako područje nedaleko od Braunschweiga spada u centre proizvodnje šećerne repe u Donjoj Saksoniji. „Često je poljoprivrednici sami zasiju ili postoje i druge tvrtke  za uslužne djelatnosti, koja su se za to specijalizirala. Zbog toga preskačemo tu uslugu, jer je konkurencija ionako velika“, dalje priča Gregor Bröcker.

Oduševiti klijente

Nakon što je obrađen prvi dio na vanjskim dijelovima parcele, Nils Quilitz i Gregor Bröcker provjeravaju kvaliteta sjetve. To znači da se oprezno na različitim mjestima otkopa i izmjeri jedan djelić sjetvenog reda. Međutim, sve je u redu, dubina ulaganja i razmak između zrna su u redu – pri čemu je dubina ulaganja prema Gregoru Bröckeru važnija stavka: „Odgovarajući horizont klijanja presudno utječe na uspjeh klijanja, a time i na napredovanje klice“, objašnjava on. Isto važi za podzemno ulaganje gnojiva koje mora biti na točnoj dubini kao i dubina sjetve.

Nils Quilitz, Andreas Heike i Gregor Bröcker (lijevo na desno) kod tehnologije sijanja i kultivacije bez pluga se oslanjaju na HORSCH.

U tom kontekstu on smatra vrlo korisnim automatsko podešavanje pritiska na radna tijela AutoForce kojim se upravlja preko ISOBUS-a i paralelogramsko navođenje sjetvenih jedinica, koji su pouzdani na različitim tipovima zemljišta i nehomogenim površinama. Od kada je Bröcker kupio Pronto sa Maestrom 2018. godine, sa njom ima samo pozitivna iskustva. „Nismo uspjeli da utvrdimo ovu preciznost ni kod jednog drugog proizvođača do sada“, kaže Andreas Heike nakon što smo se vratili u Harvesse. „I obično sve detaljno testiramo prije nego što se odlučimo za nekog proizvođača ili stroj“, dodaje on. „Napokon, pouzdanost i kvaliteta su alfa i omega za nas kao izvođača uslužnih radova. To se odnosi i na naše vlastite zahtjeve u pogledu kvaliteta rada i na samu tehnologiju. Naš moto je: podržati klijente u njihovom radu na najbolji mogući način i imati optimalan kvalitet i pouzdanost kao mjerilo. To bi trebalo biti  i primjetno bolje od rada naših konkurenata. Tako se možemo izdvojiti od drugih i dugoročno oduševiti klijente“, naglašava on.

Kao primer, Andreas Heike navodi brzinu sijanja: „Svako može da radi brzo, ali precizno ulaganje – a samim tim i kvalitet sjetve – definitivno pati ako se kukuruz sije sa 18 ili 20 km/h, čak i ako nas ovaj ili onaj proizvođač želi dovesti u zabludu povodom toga. Naš stav prema tome je: bolje sporije, pogotovo što velik broj poljoprivrednika izjednačava brzo sa nemarnim i s pravom se žale na nedostatak preciznosti. Naravno da želimo i dobre performanse u pogledu obrađenih površina na sat, već zbog same ekonomičnosti. Ali definitivno ne po cijenu smanjenja kvaliteta rada“, kaže on. A to se odnosi ne samo na trio koje rukovodi tvrtkom, već i na devet stalnih zaposlenih i brojne sezonske radnike, dodaje Gregor Bröcker: „Samo kvalitet daje rezultat – i to cijeli naš tim vrlo dobro ispunjava“, raduje se on.

Jedna za sve

Vrlo precizna dubina odlaganja zrna kukuruza je za Gregora Bröckera jedan od najvažnijih preduvjeta za ravnomjerno klijanje sjemena.

Vidno bolji i drugačiji od prosjeka – takav stav primjenjuje i trio izvođača uslužnih radova iz Harvessea kada je u pitanju izbor i kupovina novih tehnoloških rješenja koja još nisu svuda dio standarda. Primjer za to je još prije dvanaest godina bilo rasipanje gnojovke crijevima na radnoj širini od 27 m i u višerednim tragovima, kada u široj okolici to još niko nije tako radio. Ili to što su kao prvi u području vršili zrnasti kukuruz – usluga koja u međuvremenu porasla na oko 600 ha/godišnje, izvještava Andreas Heike. Ili upotreba samoistovarne prikolice u siliranju kukuruza. Da se ne zaboravi i novi rezni mehanizam Draper kupljen 2018. godine, sa kojim su prve površine pod sojom u sjevernom podnožju Harca požnjevene od strane LU Bröcker.

I posljednje, ali ne najmanje bitno – treba spomenuti Maestro RC sjetveni ulagač za gore spomenuti Pronto 6 AS, koji je LU Bröcker prvi put koristio u ovogodišnjim proljetnim radovima. Pomoću njega je moguće osim kukuruza i soje istim strojem zasijati žitarice i druga „fina“ sjemena, što zauzvrat poboljšava iskorištenost i ekonomičnost, što se i očekuje. „Ukupna radna širina od 6 m podijeljena je u dva segmenta od po 3 m, svaki sa vlastitim razdjelnikom, kako bi se postigla bolja raspodjela sjemena i mogućnost podešavanja svih ritmova stalnog traga, objašnjava Gregor Bröcker.

Maestro RC sjetveni ulagač za sjetvu žitarica je u tvrtci za uslužne djelatnosti Bröcker prvi put upotrebljena ovog proljeća. Na taj način Pronto 6 AS postaje univerzalno upotrebljiva sijačica.

„U početku smo bili skeptični oko toga da li je taj princip rada zaista pogodan za nas. Ali i ovdje smo mogli detaljno testirati  tehnologiju, što je po mom mišljenju također jedna od pozitivnih točaka kod HORSCH-a. Zato što želimo da se uvjerimo u funkcionalnu pouzdanost i kvaliteta rada prije nego što s njim radimo na površinama naših klijenata“, opisuje on svoje uvjerenje. „I ovogodišnji razvoj usjeva potvrdio nam je da smo napravili dobar izbor sa Maestro RC sjetvenim ulagačem“, dodao je Gregor Bröcker.

Bitna razlika

Izvođači uslužnih radova također prate smjer razvoja u pogledu kvaliteta rada i želje za „izvjesnom razlikom“ u tehnologiji obrade zemljišta. To sigurno nije glavni izvor prihoda tvrtke, ali taj segment neprestano raste, kako izvještava Andreas Heike. Ključni faktor ovdje je rastući broj hektara poljoprivrednog zemljišta, kojim u ime klijenata u potpunosti upravlja LU Bröker. Međutim, poljoprivrednici sve više angažiraju izvođače uslužnih radova iz Harvessea i za pojedinačne usluge obrade zemljišta. Nerijetko su to menadžeri koji iz različitih razloga više ne žele da ulažu u novu tehnologiju ili su uključeni u druge aktivnosti, objašnjavaju oni.

Kod kupljenog grubera Terrano 4.4 GX radne širine od 4 m uslužna tvrtka Bröcker ne cijeni samo gruberiranja tla i njegovo miješanje, već i dobru konsolidaciju preko paker valjka.

Okosnicu obrade zemljišta u LU Bröcker sada čine i HORSCH strojevi, od kojih je najpoznatija tanjurača Joker 6 RT, radne širine 6 m i sa valjkom sa noževima (ključna riječ specifičnosti) za obradu kukuruzišta, rad sa gnojovkom i međuusjevima ili kao klasična priprema sjetvene posteljice. Ovog proljeća je testiran, odobren i kupljen gruber Terrano 4.4 GX radne širine 4 m. Posebnost ovog grubera je po Bröckeru SteelFlex paker valjak, čiji je radni rezultat bio uvjerljiv. „Ovo je jedan od najvažnijih aspekata na našim vrlo različitim zemljištima“, objašnjava Andreas Heike odluku.

Uzgred, „određenu razliku“ obojica primjećuju ne samo u tehničkim konceptima, kvalitetu proizvoda i mogućnosti opsežnih faza ispitivanja, već i u konzultacijama, podršci i nabavci rezervnih dijelova od strane odgovarajućeg proizvođača odn. njegovog distributera. Takođe u tom pogledu, HORSCH je jako dobro pozicioniran u području Braunschweig-Peine. Distributer je ovdje NewTec Peine – a kontakt osobe kada se radi o HORSCH-u su Jochen Etzold i Fabian Knarr, sa kojima izvođači uslužnih radova imaju dugogodišnji i intenzivan odnos, kako Andreas Heike naglašava. „Za nas kao pružatelja usluga od presudne je važnosti da tehnologija funkcioniraju pouzdano. A ako to nije slučaj, što se može dogoditi bilo kom proizvođaču, vrlo nam je važno da je servis odgovarajuć i da dobijemo pomoć u najkraćem mogućem roku. S tim u vezi znamo da smo kod Jochena Etzolda i HORSCH-a u vrlo dobrim rukama. I u tom slučaju važi: Kvalitet je danas i biće u budućnosti više nego ikada faktor koji čini razliku“, naglasio je na kraju.

IZVOR : terraHorsch 18/2019

IMPRESSUM terraHORSCH je međunarodni časopis za klijente tvrtke HORSCH Maschinen GmbH Sitzenhof 1, DE-92421 Schwandorf Tel.: +49 9431 7143-0, Fax: +49 9431 7143-9200 terra@horsch.com, www.horsch.comOdgovorna za sadržaj: Cornelia HorschRedakcija: Johannes HädickePriloge su napisali: C. Blandin, M. Braun, A. Brockmann (prianjanje), J. Hädicke, C. Horsch, N.L. Neumann, E. Nicolai, J. Noordhof, H. Wolf, S. WyattFotografije: Arhiv HORSCH, fotografija Petra Kellner, A. Brockmann (prianjanje), G. Bröcker (privatna), J.-P. Kihm (privatna), J. Noordhof, S. WyattPrevodi: engleski: H. Wolf; francuski: S. Proust, TCA Consul-ting; poljski: B. Dudkowski; ruski: V. Veklenko, mađarski: M. Vas, portugalski: A. Cini, češki: tetras, slovački: MM PressterraHORSCH izlazi dva puta godišnje na njemačkom, engle-skom, francuskom, poljskom, portugalskom, ruskom, slovač-kom, češkom i mađarskom jeziku.Časopis i svi u njemu sadržani prilozi i slike su zaštićeni autorskim pravom. Svako komercijalno korišćenje van granica određenih zakonom o autorskom pravu zabranjeno je bez suglasnosti izdavača.Produkcija i grafička obrada: Beckmann Verlag GmbH & Co KG, LehrteTisak: Frischmann Druck und Medien GmbH, Amberg