Jerković d.o.o. predstavio novi Claas Xerion 5000 TS u Hrvatskoj

Tvrtka Jerković d.o.o., ovlašteni zastupnik za marku Claas za istočnu Hrvatsku, u srpnju 2020. godine na površinama tvrtke Kutjevo d.d. predstavila je traktor Claas Xerion 5000 TS s pogonom pomoću gusjenica. Novi Xerion dizajniran je za maksimalnu kontrolu proklizavanja, vučnih performansi i dinamiku.

Direktor tvrtke Jerković naglašava kako je to jedan novi koncept traktora koji štiti tlo koje se obrađuje, naročito u lošim uvjetima gdje prevladava vlaga te u proljetnim radovima kada nabijanje tla ne smije biti veliko zbog pripreme za sjetvu.

Traktor pokreće motor Mercedes-Benz OM 471 LA (XERION 5000 / 4500, maks. 530 / 490 KS1) s jednodjelnim poklopcem motora. Spremnik goriva ovog modela traktora je 740 l uz opcionalni dodatni spremnik od 190 l. Međuosovinski razmak  je 3.600 mm s gusjeničnim podvozjima. Novi XERION TRAC TS ima sustav gusjenica koji se sastoji od četiri trokutaste gusjenice. To mu daje 25% veću površinu prijanjanja od verzije na kotačima. Unatoč tome, TS TRAC nije širi od 3,00 m koji je potreban za legalnu upotrebu na cesti. Poluaktivni ovjes kabine (s mogućnošću odabira tri stupnja) u sredini nudi izvanrednu vidljivost u svim krajevima što korisnicima omogućuje sigurnu i udobnu vožnju na cesti brzinom od 30 km / h. Ovaj model može raspolagati s do šest priključaka na stražnjem dijelu. Prednji hidraulični podizni uređaj omogućava regulaciju visine i dubine.

“Traktor smo isprobali na tlu koje nije bilo idealno zbog vlage prethodnog dana što nam je zapravo samo potvrdilo da ovaj traktor ima idealne performanse obzirom da jednim traktorom s klasičnim gumenim kotačima širine 650 × 710 ovaj posao nebi mogli odraditi. Zasigurno bi ostavljali svima vrlo dobro poznate tragove koje radni stroj ne bi mogao zatrpati”, kaže Jerković.

Predstavljeni model je jedinstven u ovoj klasi konjskih snaga. Od 0,05 do 50 km / h daje prednost izvanredne udobnosti u vožnji i učinkovitog prijenosa snage koju pruža visoka mehanička komponenta. Linearni pogonski sklop osigurava da snaga motora doseže osovine i PTO na najdirektniji način. Odabir uzdužnih i poprečnih razlika pruža optimalan prijenos snage

Jerković ističe:” Čim je bolji prijenos snage na površinu, manje se sabija tlo, bolji je kontakt te bolja iskoristivost sile koju traktor proizvodi i prenosi na tlo. Otprilike 20-25% smo eficijentni naspram kotača. Traktor s 12 metara radnog zahvata ovim lakim strojem za prašenje strništa radi s 1450 okretaja, potrošnjom od 6 litara po hektaru te s 13 hektara učinkom na sat.”

Posebnost modela Xerion je što ima tri mogućnosti prijenosa snage pogona na sva četiri kotača na zemlju: sustav gusjenica koji je nježan prema tlu, sustav s četiri kotača jednake veličine ili dvostruke gume koje udvostručuju kontaktno područje.

Jerković:” Štos je u vrlo interesantnom odnosu prijenosa snage motoru koji proizvodi varijabilnu snagu od 535 KS. Traktor sam izračunava koliko mu je opterećenje u tom trenutku te koliko je potrebno proizvesti snage mjenjaču koji tada zajedno s motorom odlučuje o zakretnom trenutku i brzini prijenosa radne brzine da bi se postigla što veća eficijencija. Uz to ima i koncept hidraulike i hidrauličnih izvoda pumpe koji rade za sebe, ali je zajedno s komunikacijom i mjenjača i motora objedinjeno ISOBUS sistemom komunikacije. Sa svim tim informacijama možete se susresti na jednom vrlo modernom CBS-u, naravno na hrvatskom jeziku, za upravljanje i kontrolu. Jedan ovakav traktor sve te podatke može prenijeti i putem svog odašiljača do računala vlasnika ili tvornice u kojoj se to kontrolira.”

Ovaj model traktora može se naručiti u verziji s kotačima koji se naknadno mogu zamijeniti gusjenicama ili obrnuto što omogućuje primjenu traktora na dva načina. Jerković navodi kako je cijena jednog ovakvog primjerka oko 300 000 € čime je cijena ovog Claasovog modela kao i inače konkurentna u odnosu na konkurenciju i konkurentske traktore.

Podsjetimo, tvrtka Jerković je u listopadu 2019. godine otvorila svoj novi servisni centar u industrijskoj zoni Koška. Alojz Jerković, direktor tvrtke Jerković d.o.o., kaže kako s ponosom može reći da prodaja nije jedini ključni faktor u njihovom odnosu s kupcima. Iako je među važnijima, svojim kupcima nude cijeli lanac usluga – od servisa i rezervnih dijelova, obuke, pripreme za prihvat ovakvih tehnologija, do posebnih uvjeta za preciznu poljoprivredu i satelitsku navigaciju strojeva.

 

Autor:
Gordan Trtanj
Go2Baranja j.d.o.o.

#Go2Baranja