Poslovna rješenja protiv siromaštva

Pod predsjedništvom Dankwarta Horscha, obitelj i poduzeće HORSCH pružaju podršku humanitarnoj organizaciji MEDA. Njena predsjednica i direktorica, Dorothy Nyambi, bila je nedavno u Sitzenhofu.

Organizacija MEDA (Mennonite Economic Development Associates) je kršćansko udruženje, koje je okrenuto biblijskim vrijednostima i u poslovnom životu. U prijatelje ove međunarodne humanitarne organizacije spada i fondacija HORSCH. Na svom putu po Europi, predsjednica i direktorica MEDA, Dorothy Nyambi posjetila je poduzeće u Sitzenhofu. terraHORSCH je imao priliku da razgovara sa njom.

Dorothy Nyambi (lijevo), predsjednica i direktorica MEDA, i Michael White (desno), odgovaran za strateški razvoj MEDA, prilikom njihove posjete u Sitzenhofu.

terraHORSCH: Gospođo Njambi, Vi ste po obrazovanju doktorica, rođeni ste u Kamerunu. Danas živite u Kanadi. Kako se postaje rukovoditelj jedne međunarodne humanitarne organizacije?
Dorothy Nyambi: Imala sam više od 30 godina kada sam došla u Kanadu. Tada sam već bila završila studije medicine i radila sam u raznim zemljama u razvoju kao doktorica. Taj zadatak je bio izuzetno interesantan i izazovan. Međutim, tamo smo uvijek mogli da pomognemo samo nekolicini ljudi. Mnogi drugi, kojima nismo bili dostupni, umrli su. Zbog toga sam se odlučila da krenem sasvim drugačijim putem i da uđem u svijet međunarodne razvojne pomoći. Već oko pet mjeseci sam predsjednica i direktorica MEDA, organizacije sa 150 suradnika širom svijeta, koja u 62 zemlje surađuje sa ukupno 402 projektnih partnera.

terraHORSCH: Da li Vam ljekarsko obrazovanje pomaže u tome?
Dorothy Nyambi: Samo uvjetno. Jer MEDA slijedi princip koji se razlikuje od većine drugih humanitarnih organizacija. Kod nas u prvom planu nije čisto humanitarna pomoć. Jer ta pomoć u zemljama u razvoju često dovodi do dodatnih ovisnosti. Mi želimo da smanjimo siromaštvo kroz pomaganje poduzetničkih djelatnosti.

terraHORSCH: Kako to točno funkcionira?
Dorothy Nyambi: Naši projektni partneri su često mala i srednja poduzeća. Ona su aktivna u najrazličitijim područjima poslovanja – često su povezana sa turizmom i poljoprivredom. Upravo ovo posljednje je od ogromne važnosti u zemljama u razvoju. S tim je povezan veliki broj radnih mjesta, ona su veliki oslonac nacionalne ekonomije. Mi ne pomažemo samo malim jedinicama, već pružamo podršku i strukturnim promjenama. Poljoprivreda koja se svodi samo na osobne potrebe još nikoga nije izvela iz siromaštva. Ljudima treba pružiti alternative, na primjer u lancu stvaranja vrijednosti. MEDA zajedno sa projektnim partnerima na licu mjesta razvija nove koncepte, pomaže kod financiranja i prati određeno vrijeme. Cilj je da projekti na kraju funkcioniraju potpuno samostalno.

terraHORSCH: Kako se MEDA financira?
Dorothy Nyambi: Uglavnom preko doprinosa članova i donacija. U naše donatore pored mnogih pojedinaca spadaju i fondacije, kao na primer fondacija Bila i Melinde Gejts ili fondacija HORSCH, i osim toga brojne državne organizacije, prije svega iz sjeverne Amerike, Australije i Velike Britanije.

terraHORSCH: Koji su to izazovi budućnosti?
Dorothy Nyambi: MEDA sada već postoji više od 60 godina. U tom periodu smo se uvijek prilagođavali promjenljivim okvirnim uvjetima. Danas se opet nalazimo pred velikim promjenama – nazovimo to Humanitarna organizacija 4.0. I pri tom je puno toga pozitivno: uzmimo na primer tehnologiju mobilne telefonije ili internet. Obje su učinile komunikaciju puno jednostavnijom i jeftinijom. Ili bankarski sektor: šta će se tu tek dešavati, ako ubuduće još više stvari bude moglo da se obavi online? Kako će funkcionirati poljoprivreda u budućnosti? Oko nas je sve ekstremno dinamično. Mi primamo te impulse i iz toga želimo razviti pozitivne, inovativne i moderne projekte. MEDA posjeduje veliko iskustvo i sa kreativnim idejama i zajedno sa inovativnim partnerima ga pretvara u modernu razvojnu pomoć.

 

IZVOR : terraHorsch 18/2019

IMPRESSUM terraHORSCH je međunarodni časopis za klijente tvrtke HORSCH Maschinen GmbH Sitzenhof 1, DE-92421 Schwandorf Tel.: +49 9431 7143-0, Fax: +49 9431 7143-9200 terra@horsch.com, www.horsch.comOdgovorna za sadržaj: Cornelia HorschRedakcija: Johannes HädickePriloge su napisali: C. Blandin, M. Braun, A. Brockmann (prianjanje), J. Hädicke, C. Horsch, N.L. Neumann, E. Nicolai, J. Noordhof, H. Wolf, S. WyattFotografije: Arhiv HORSCH, fotografija Petra Kellner, A. Brockmann (prianjanje), G. Bröcker (privatna), J.-P. Kihm (privatna), J. Noordhof, S. WyattPrevodi: engleski: H. Wolf; francuski: S. Proust, TCA Consul-ting; poljski: B. Dudkowski; ruski: V. Veklenko, mađarski: M. Vas, portugalski: A. Cini, češki: tetras, slovački: MM PressterraHORSCH izlazi dva puta godišnje na njemačkom, engle-skom, francuskom, poljskom, portugalskom, ruskom, slovač-kom, češkom i mađarskom jeziku.Časopis i svi u njemu sadržani prilozi i slike su zaštićeni autorskim pravom. Svako komercijalno korišćenje van granica određenih zakonom o autorskom pravu zabranjeno je bez suglasnosti izdavača.Produkcija i grafička obrada: Beckmann Verlag GmbH & Co KG, LehrteTisak: Frischmann Druck und Medien GmbH, Amberg