Raznolikost

Ima puno novosti u obitelji Maestro. Michael Braun i Thomas Murr iz odjeljenja za marketing proizvoda su nas ukratko upoznali sa njima.

Kod sijačica za pojedinačnu sjetvu sjemena se traži raznovrsnost. Nije u pitanju samo veličina sjemena, već se razmak između redova razlikuje od regije do regije. Kako bi zadovoljio zahtjeve poljoprivrednika, HORSCH je liniju Maestro proširio modelima CV i RV kao i CX i RX. n Produktlinien CV und RV sowie CX und RX.


Michael Braun (desno), vođa tima HORSCH marketing proizvoda, i Thomas Murr (lijevo), odgovorni su za sektor sijačica.

terraHORSCH: Gospodine Braun, šta označava slovo V odnosno X kod novih Maestro modela?
Michael Braun: Upotrebljavaju se dva različita sistema za doziranje. Modeli CV i RV su opremljeni sistemom za doziranje AirVac, koji radi po principu negativnog pritiska odnosno vakuuma. Modeli CX i RX su opremljeni novim sistemom za doziranje AirSpeed sa pozitivnim pritiskom.

terraHORSCH: Koje koristi ima kupac od ova dva različita sistema?
Thomas Murr: Naši strojevi  se koriste u različitim zemljama, u različitim uvjetima i moraju sjjati sjemena različite veličine. Oba sistema imaju svoje prednosti zavisno od uvjeta i zahtjeva. Vakuumski sistemi su veoma fleksibilni u pogledu veličine sjemena, pogodni su i za sjeme uljane repice i za grah, pa čak i za egzotične vrste poput konoplje. Sistemi sa pozitivnim pritiskom su u prednosti tamo gdje se traži velika efikasnost to jest radna brzina: puno hektara za kratko vrijeme. Ali može biti i ograničenja npr. zbog rolera za hvatanje u redu, kako sjeme ne bi odskakalo. Slijedeće ograničenje je što se vrijeme za sjetvu se skraćuje kod vlažnog i ljepljivog zemljišta. Konačno, kupcu savjetujemo koja sijačica je najbolji izbor za njegove uvjete.

Dozator AirVac je pogodan za sva sjemena različitih biljnih kultura.

terraHORSCH: Postoje li dijelovi svijeta u kojima je ovaj ili onaj sistem bolji?
Michael Braun: Ne postoji univerzalni odgovor na ovo pitanje. Ja osobno sam siguran da će oba sistema biti prisutna na skoro svim tržištima, zavisno od fokusa kupca. Naš zadatak je da zajedno otkrijemo koje rješenje je najbolje za konkretnog kupca. U svakom slučaju, oba sistema će ubrzo biti spremna za strana tržišta.

terraHORSCH: Koja radna brzina je moguća?
Michael Braun: Kod sistema za doziranje AirSpeed, realna maksimalna brzina je 15 km/h, a kod sistema AirVac maksimalna brzina iznosi 10 km/h. Ja ipak mislim da je važnije sijati kvalitetnije, a ne što brže. Kvaliteta ne znači samo uzdužnu raspodjelu, već i pažljivo pokrivanje i ulaganje na ravnomjernu dubinu. Radna brzina u velikoj mjeri zavisi od toga kako je pripremljena sjetvena posteljica. Ako je i vlažnost odgovarajuća, onda je sijačica maksimalno iskorištena.

terraHORSCH: Pored toga što su različiti, da li ova dva sistema imaju i sličnosti?
Thomas Murr: Oba dozatora su vrlo sličnog dizajna. Izvana gledano, iz vakuumskog dozatora izlazi crijevo, a kod dozatora sa pozitivnim pritiskom imamo haubu. Unutrašnjost je skoro identična. Sjeme se usisava odnosno pritiska pozitivnim pritiskom u rupu. Kod novog sistema sjetve pojedinačnog sjemena separatori rade isključivo mehanički kod svih vrsta usjeva kako bi se izbjeglo duplo ulaganje i ne moraju se podešavati. Sjeme se zatim uvodi kroz uvodnu cijev u sjetvenu brazdu. Preostaje samo regulirati dotok i pritisak. Preduvjet je naravno dobar izbor diska za doziranje, koji odgovara veličini sjemena. Ugrađen je kotačić koji čisti rupu od nečistoća i slomljenog sjemena kako ne bi došlo do nepravilnog ulaganja. Naši diskovi za doziranje su od plastike. Prednost plastike je što se od nje mogu raditi razni oblici, ima malu težinu i jeftinija je. Tako poljoprivrednik može kupiti diskove različitih oblika za različito sjeme po povoljnim cijenama.
Michael Braun: Dozatori uglavnom ne zahtijevaju održavanje, imaju malo pokretnih dijelova i ne zahtijevaju jak pogon. Za do osam redova nije nam potreban dodatni priključak. Elektronika nam omogućava (de)aktiviranje pojedinačnih redova, SectionControl, Variable Rate i kontrolu stalnih tragova. Ali to već spada u standardnu opremu HORSCH strojeva.


Maestro RV funkcionira po principu jedan rezervoar za sjeme po redu.

terraHORSCH: Koliko se razlikuju nove sijačice od starih modela? U kojim varijantama će biti dostupne? I kada?
Michael Braun: Naš novi cjenik se pojavio 1. listopada. U njemu su navedeni Maestro RV i vučeni CV kao nasljednici uspješnih modela CC i RC. CV i RV su već u prodaji, a isporuka je planirana za početak proljeća. Što se tiče novog sistema sa pozitivnim pritiskom, proizvest ćemo ograničen broj strojeva sa kačenjem u 3 točke i vučene predserijske modele. Njih prije svega želimo koristiti za optimizaciju i demonstracije.
Thomas Murr: Dizajnirali smo puno dodatne opreme i izmijenili neke detalje. Kao prvo želim navesti fleksibilno fiksiranje sjetvenih tijela kako bi broj redova i razmak mogli se mijenjati. Veza sa glavnim ramom je implementirana kao klizač, kako bi se broj redova jednostavno i lako promijenio sa 12 na 8 redova. Ovo su tražili naši kupci. Kod Maestra RV i RX smo zadržali princip jednog rezervoara za sjeme po redu. Dovod gnojiva se obavlja preko front tanka tj. prednjeg distributora mineralnog gnojiva, kao što je HORSCH Partner 2000 FT. Ovdje je najveća razlika u odnosu na Maestro CV i CX. I dalje postoji jedan rezervoar za sjeme po redu, ali je dodani centralni rezervoar za gnojivo i sjeme, kao što je slučaj sa velikim Maestrom SW. Ova tehnologija se zove MTS – Main Tank Supply. Centralni rezervoar ima zapreminu 3.000 l za gnojivo i 800 l za sjeme. Ako se centralni rezervoar koristi isključivo za gnojivo, njegova zapremina iznosi 3.000 l i 70 l sjemena po redu. Osim modela sa 8 i 12 redova, Maestro je dostupan u verziji od 9 redova. U ovom slučaju sjetvena sekcija je pomaknuta prema sredini. Tako sa tragom od 2,10 m ili 2,25 m više ne morate voziti preko redova.
Mislim da će to biti jako interesantni stroj, prije svega na tržištima sa međurednim razmakom 70/75 cm. Jedina prepreka bi mogla biti to da bi se zrno kukuruza moralo onda izvesti u 9 redova. Ali to je ipak mogućnost da se povećaju usjevi. Ovaj zahtjev je došao iz Francuske i nekih dijelova Njemačke, gdje već poznaju taj sistem. Još jedna novost kod Maestra CV je to da se sijačica sada sklapa naprijed i počiva na rezervoaru za sjeme, što osigurava pouzdano opterećenje i stabilnu vožnju u prometu čak i kada je rezervoar za gnojivo prazan. Za tržišta van Europe će od 2020. godine biti dostupan model DV. Njemu nije potreban snažan traktor, što je bio zahtjev kupaca iz Rusije i Ukrajine. On će biti dostupan kao varijanta sa 8 redova i međurednim razmakom od 70 cm, 75 cm i 30”. U osnovnu opremu modela DV spada mehanički pritisak na radna tijela i rezervoar za gnojivo. AutoForce, dvostruki rezervoar za gnojivo i utovarna spirala su samo neke stavke sa duge liste dodatne opreme. Ono što je zajedničko svim linijama i varijantama je ulaganje gnojiva. Hranljive materije se ulažu preko diskosnog ulagača sa zasebnom kontrolom dubine, što je zgodno na teškom, kohezivnom zemljištu. Dupli diskosni ulagač će biti dostupan 2020/2021.

Impressum

terraHORSCH

je međunarodni časopis za klijente firme

HORSCH Maschinen GmbH
Sitzenhof 1
DE-92421 Schwandorf
Tel.: +49 9431 7143-0
Fax: +49 9431 7143-9200
terra@horsch.com
www.horsch.com

Odgovorna za sadržaj: Cornelia Horsch
Redakcija: Johannes Hädicke

Priloge su napisali: Camille Blandin, Michael Braun, Lucas Cortinove, Johannes Hädicke, Cornelia Horsch, Phillip Krainbring, Eileen Nicolai, Fábio Benedito Ono, Magdolna Vas, Heike Wolf, Simon Wyatt

Fotografije: arhiva HORSCH, fotografija Petra Kellner, VDI, strana 27: iStock.com/ hfoxfoto (CO2), Seite 29: iStock.com/dhughes9, Farming Photography, Adrienn Fekete-Pálfi, Johannes Hädicke, C. Kappes, Simon Wyatt, Ceres Award: © Timo Jaworr za agrarheute

Prijevodi: engleski: Heike Wolf; francuski: Stéphane Proust, AeC Traduction; poljski: Barbara Dudkowski; ruski: Vyacheslav Veklenko, portugalski: Arno Dallmeyer, slovački: Marian Kukučka, srpski: YU-DNI d.o.o, hrvatski: GRAPAK d.o.o.

terraHORSCH izlazi dva puta godišnje na njemačkom, engleskom, francuskom, hrvatskom, poljskom, portugalskom, ruskom, slovačkom, srpskom, češkom i mađarskom jeziku
Časopis i svi u njemu sadržani prilozi i slike su zaštićeni autorskim pravom. Svako komercijalno korištenje van granica određenih zakonom o autorskom pravu zabranjeno je bez saglasnosti izdavača.

Produkcija i grafička obrada: Beckmann Verlag GmbH & Co KG, Lehrte
Štampa: Frischmann Druck und Medien GmbH, Amberg