Žeti više od energije.

Pored standardnog bilja kao što su kukuruz, trava i zelena raž, sve su značajnije alternative, među kojima su na primjer sirak, kineski šaš /miscanthus/, prorasla silfija i igniscum /sachalinski grmovi srčenjaka/. Žetveni strojevi i adapteri moraju uspješno zadovoljiti tu rastuću mnogovrsnost na poljima. CLAAS stoga usko surađuje s poljoprivrednicima i uslužnim poduzećima – kako bi se ubuduće uzgajalo i želo bilje, štitili resursi i pokrivala potreba za hranom, krmom i energijom.

Idealan i za posebne primjene.

XERION je dorastao mnogostranim zahtjevima – tijekom čitave godine. To osiguravaju četiri kotača iste veličine, permanentni pogon na svim kotačima, dogradni i nadogradni prostor iza kabine koji omogućuje tri različite varijante kopčanja, kontinuirani prijenosnik za radove vučenja i guranja i zaokretna kabina, koja ne samo da osigurava potpunu udobnost, nego i najbolju preglednost.

Rastuća raznolikost.

Sirak, već dobrano raširen u Italiji, Africi i SAD-u, upotrebljava se sve više i kao supstrat bioplina. Isto kao i silaže od cijelih biljaka iz zelene ili ozime raži, prorasle silfije ili energetske biljke Szarvasi. To zahtijeva mnogostrane i ekonomične mogućnosti korištenja strojeva za žetvu.